La lectora accidental

Autor: Carme Ripoll
2022-01-17

La lectora accidental està formada per tres narradors. Dos d’ells són els personatges principals de Rius d’impaciència, la novel·la que la lectora accidental ha comprat en una fira de llibre vell, La Marta i el Gabriel  expliquen la seva història. Cada un, ens parla des de la seva pròpia experiència i anem descobrint la història al mateix temps que veiem la personalitat de cada personatge. La lectora accidental és el tercer narrador. La lectura la porta a buscar a l’autora del llibre que està llegint i a imaginar fins a quin punt la història de Rius d’impaciència forma part de la realitat.
Hi ha dues frases que he subratllat, la primera, a l’inici del llibre, ens parla de la lectura com evasió.  “Perquè, per a mi, llegir és una de les millors maneres d’apaivagar l’angoixa existencial...”, la segona, una mica més lluny,  “... les persones que escriuen són persones ferides, que necessiten elaborar una fantasia alternativa on encabir, d’alguna manera, la seva realitat.” Entenc que és una manera d’expressar la idea de l’escriptura com a teràpia, que sembla que és el que fa la Marta.
L’estructura del relat té un toc d’originalitat que sorprèn, son com dues històries en una. Pel que fa a Rius d’impaciència podem llegir els pensaments de cada un dels personatges, que en alguns moments resulten circulars i repetitius, en el cas de la Marta, i egoistes i centrats en si mateix els del Gabriel. La lectora accidental elabora la lectura per portar-la al seu terreny i lligar-la amb la realitat que l’envolta i també trobant similituds amb la desconeguda autora del llibre que ha comprat. Aquesta curiositat per conèixer a l’escriptora i la recerca impulsiva que en fa la lectora manté viva a nostra curiositat i també ens arrossega a continuar llegint fins el final.
Un treball interessant de joc literari en el qual es nota que l’Emília ha gaudit escrivint i experimentant aquesta escriptura, que jo denomino juganera que representa aquesta història.
Carme Ripoll